MBTZ Logo

De Zaanstreek een stoomijsbreker rijker

Met Stoom Nr. 28 - Januari 1998

Het Zuideinde in Wormerveer krijgt enigszins het karakter van een 'museumwerf'. Al ruim een jaar ligt daar het uit 1933 daterende stoomschip 'Elfin' afgemeerd. Door de Stichting tot Behoud van het Stoomschip wordt het schip in haar oorspronkelijke luister teruggebracht (zoals uitvoerig beschreven in 'Restauratie projekt H.M.S. Elfin - Torpedo Recovery Vessel' in Met Stoom van juli 1996).

Enige tijd geleden kreeg de 'Elfin' gezelschap van een voormalige stoomsleper/ijsbreker die in 1902 onder de naam 'Von Bötticher' in de vaart kwam. Ook dit schip wordt gerestaureerd door leden van de Stichting tot Behoud van het Stoomschip.

  De Von Bötticher  
  Foto: Henk van 't Loo  

De 'Von Bötticher' werd gebouwd door F. Schichau in Elbing (Oost Pruisen) in opdracht van het Wasserstrassenmaschinenamt in Rendsburg.

De met een 700 ipk sterke triple-expansie stoommachine uitgeruste sleepboot heeft een lengte van 26,75 m, breedte 6,63 m en een holte van 3,20 m. Het zwaar gebouwde schip is uitgevoerd met een ijsbrekersteven.

Deze sleepboot was onder de naam 'Jacob Langeberg' geruime tijd eigendom van de Gebroeders Langeberg in Amsterdam, tot hun bedrijf (Tank Cleaning Amsterdam) in het begin van de jaren '90 op de klippen liep.
Leden van de Vereniging Stoomvaart wisten te voorkomen dat het schip naar de sloperij verhuisde. Daarbij brachten zij de voormalige 'Von Bötticher' onder in de Stichting tot Behoud van het Stoomschip.

Aanvullende informatie over de Stichting tot Behoud van het Stoomschip kunt u vinden op de website van de stichting

Door: Albert Boes Valid HTML 4.01 Transitional