MBTZ Logo

Verhaal bij een foto: Zonder stoom geen zeep

Met Stoom Nr. 28 - Januari 1998

Door Peter Marcuse

Hier kijken we letterlijk in de nieuwe zeepziederij van Hilko, welliswaar met een tijdverschil van ongeveer 40 jaar. Belangrijker is echter dat Hilko, een van de weinige zeepfabrieken, met een eigen verwerking van grondstoffen, hierdoor tot vandaag de dag een kwaliteitsprodukt kan leveren.

'Zonder stoom geen zeep' is daarom geen loze kreet en nog minder een variant op 'Met Stoom', maar onlosmakelijk verbonden met Hilko en opgetekend uit de mond van Cor op 't Eynde, nu 24 jaar in dienst van Hilko en thans werkzaam als kwaliteitscontroleur.
Vragend naar de details van mijn foto’s van toen aan ex-directeur en eigenaar Rob Hillebrants, even op bezoek in Nederland: “Ik geef je het telefoonnummer van Cor, die weet alles”.

De documentatie van Cor op 't Eynde blijkt overweldigend en hiervan een sluitend verhaal te maken is ondoenlijk.
Wel aardig om te memoreren het bezoek van Angela Visser aan Hilko nu 10 jaar geleden en toen net gekozen tot Miss Holland 1988 (later Miss Universe), vergezeld door Miss Zaanstad en rondgeleid door Rob Hillebrants, minder vreemd dan het lijkt gezien het assortiment van lichaamsverzorgingsartikelen van dit Zaanse bedrijf.
De directeur van toen heeft de dames laten zien hoe zeep en shampoo gemaakt worden; maar wie zou dat na 10 jaar nog geweten hebben als zijn werknemer de krantenknipsels en foto's niet zo keurig bewaard zou hebben.

  De nieuwe zeepziederij van Hilko