MBTZ Logo

Panorama Rotterdam

Met Stoom Nr. 40 - December 2001

Boekbespreking

Besproken door Jur Kingma

In Met Stoom no 25 schreven R.Pottkamp en J.Kerssens over een Duitse Schilder aan de Zaan; Ernst Hesmert. Dit naar aanleiding van de schenking van een schilderij van de stoomrijstpellerij De Phenix uit 1910 aan het Zaans Museum.
Van Hesmert zijn verschillende vogelperspectief schilderijen bekend van Zaanse bedrijven: olieslagerij 'De Liefde', rijstpellerij 'Hollandia' papierfabriek 'De Eendracht', olieslagerij 'De Engel'. Van de schilder is verder niets bekend. Ook van andere plaatsen in Nederland heeft hij schilderijen gemaakt, zoals te zien is in Rotterdam.

De tentoonstelling Panorama Rotterdam - Meesters aan de Maas 1820-1940 wordt geopend met een kamergrote afbeelding van de haven Rotterdam; gesigneerd Ernst Hesmert Dusseldorf 1904. De afbeelding staat ook prominent in de catalogus waar verder staat dat over de schilder niets bekend is. Ook om andere redenen is de tentoonstelling zeer aan te bevelen.

  Panorama rotterdam Hesmert  

Schilderij van stoomoliefabriek De Liefde in de Zaanbocht tussen Wormer en Wormerveer dat zich bevindt in het landgoed Singraven in Denekamp. Dit landgoed werd in 1915 aangekocht door Jan Adriaan Laan, een van de firmanten van Bloemendael & Laan. Later woonden zijn ongetrouwde zoon en dochter op dit landgoed. De echtgenote van J.A. Laan heette Cornelia Prins en via haar is het schil­derij waarschijnlijk in het bezit van de familie Laan gekomen.
Het schilderij is gesigneerd Ernst Hesmert, Dusseldorf. Hesmert heeft begin twintigste eeuw van een aantal Zaanse bedrijven een vogel­perspectiefschilderij gemaakt. Deze situatie is van na de brand van 1904. Bij de schoorsteen ketelhuis en machinekamer, omgeven door kolenopslagplaatsen. Naast de stenen fabrieksgebouwen zien wij nog enige grote houten pakhuizen voor zaadopslag. Op de wal is een groot aantal olievaten. De weg met de bomen op de achtergrond is de Nieuwe Weg in Wormer waar de Zandweg haaks op staat.

Catalogus: P van Beveren P. W. van Sinderen 'Panorma Rotterdam. Meesters aan de Maas 1820-1940' ISBN 90 5594 214 6

'Panorama Rotterdam, Meesters aan de Maas 1820-1940' Kunsthal Rotterdam - Van 8 augustus 2001 tot 6 januari 2002.