VOC logo

De Duyfken ook in de Zaanse Schans

De landelijke herdenking van vierhonderd jaar VOC kreeg in de Zaanstreek een bijzonder tintje door de komst van de Duyfken (het VOC-schip dat als eerste de Australische kust verkende). De bouw van deze replica van het VOC-schip Duyfken begon in 1997 in Fremantle (Australia) op initiatief van de 'Duyfkens 1606 Replica Foundation'.

Het 24 meter lange jacht werd in twee jaar herbouwd en vertrok op 5 mei 2001 naar Nederland. Na een bewogen zeereis van 18.200 mijl meerde de Duyken op 3 juni 2002 af bij de houtzaagmolen 'De Gekroonde Poelenburg' bij de Zaanse Schans. Prominente maritieme en industriële representanten van de gloriejaren van de Republiek der Zeven Provinciën ontmoetten elkaar - Zaans gezaagd hout was onontbeerlijk voor de bouw van VOC-schepen.

  Duyfken  
  Wikipedia: De Duyfken was een Nederlands verkenningsjacht, (scheepstype Pinas) dat snel voer. Het had ruimte voor 20 man, 25 last, en was geschikt vooral in ondiepe wateren. Het voer in 1596 in de eerste expeditie naar OostindiĆ«, en in 1606 naar het huidige Papoea-Nieuw-Guinea en (Noord-)AustraliĆ« onder kapitein Willem Jansz in opdracht van de VOC. Het was daarmee het schip dat AustraliĆ« voor de Europeanen ontdekte.  
  Duyfken Duyfken  
  Duyfken  
  Duyfken  

Kijk voor meer informatie over de Duyken op de website van de "Duyken Foundation": Home of the Duyfken 1606 Replica Foundation.