Foto collectie van Jacob Kok

Brand in de Linoleum-droogkamers op de Padlaan

21-03-1963 Een dag om tientallen jaren later nog eens aan te denken. Er brak brand uit bij de Linoleum-fabriek op de Padlaan in Krommenie. Diverse droogkamers vol met linoleum brandden, in heel Krommenie en omgeving was dat te zien. Deze zware brand ging gepaard met enkele explosies en vergde alles van de manschappen. Assistentie werd ontvangen van de gemeenten Zaandam, Wormerveer, Assendelft en Krommeniedijk. De nablussing duurde nog enige dagen.

Bron: Zaanse Brandkroniek 1941 - 2000
Uitgave december 2000
Stichting Uitgeverij Noord-Holland Wormerveer
ISBN 90-71123-57-x

Jacob Kok
Jacob Kok

Jacob (Jaap) Kok (1921 - 1984) was naast chauffeur bij het transport bedrijf van de Nederlandse Linoleum Fabriek in Krommenie ook lid van bedrijfs brandweer van diezelfde fabriek. In die rol heeft hij ook meegewerkt bij de bestrijding van de grote brand op 21 maart 1963.

De huisfotograaf van de Linoleum, Foto van Wijk, heeft een prachtige reportage van deze brand gemaakt. Iedere brandweerman die bij de bestrijding van deze brand heeft meegewerkt, kreeg van de directie van de Linoleum Fabriek als aandenken een boekje met daarin de fraaie foto reportage van de bluswerkzaamheden, gemaakt door Foto van Wijk.
Jaap Kok kreeg dus ook dit leuke aandenken. Na z'n overlijden in 1984 erfde z'n dochter Freda deze foto collectie. Hieronder ziet vindt u een selectie uit deze foto reportage.

De brand in 1963 was overigens niet de eerste grote brand in de droogkamers van de Linoleum. Reeds op 9 juni 1956 werden er 29 stralen gericht op een brand in de droogkamers. De brandweerkorpsen van Zaandam, Wormerveer en Krommeniedijk assisteerden hun collega's in Krommenie. En op 12 juni 1946 was er een grote uitslaande brand in de oxydatie-afdeling van de Linoleum Fabriek. Naast assistentie uit o.a. Wormerveer en Wormer kreeg de brandweer van Krommenie ook hulp van de eigen bedrijfsbrandweer van de Linoleum Fabriek en die van de buren; Weverij Van Leijden.

De linoleum fabricage bleek een brandgevoelig proces. In het bijzonder de droogkamers waren kwetsbaar. De hierboven genoemde ‘Zaanse Brandkroniek’ meldt ook op 20 maart 1991 een brand in de droogkamer bij het inmiddels in ‘Forbo’ omgedoopte bedrijf.

Klik op een miniatuur als u de foto wilt vergroten, klik op de knop "Vorige" in uw webbrowser als u wilt terugkeren naar deze pagina.
Brand Linoleum Krommenie Brand Linoleum Krommenie Brand Linoleum Krommenie
Brand Linoleum Krommenie Brand Linoleum Krommenie Brand Linoleum Krommenie
Brand Linoleum Krommenie Brand Linoleum Krommenie Brand Linoleum Krommenie
Brand Linoleum Krommenie Brand Linoleum Krommenie Brand Linoleum Krommenie