MBTZ Logo

ss Soemba

Met Stoom - Nummer 21 - januari 1996

Op het schilderij van Fred Boom passeert het stoomschip 'Soemba' van de Maatschappij Nederland zojuist de Hembrug op weg naar zee, sleepboten van Goedkoop geven assistentie. Het is een situatie van vr 1940.

Het schip overleefde de Tweede Wereldoorlog niet, het ging ten onder op 5 januari 1941, weliswaar niet rechtstreeks door oorlogshandelingen, maar het kapseisde tijdens zwaar weer als gevolg van het overgaan van de lading staal en ruw ijzer.
De Soemba was in konvooi onderweg van Halifax in Canada naar Engeland, bij deze scheepsramp kwamen 36 mensen om het leven, 24 bemanningsleden werden op heldhaftige wijze gered door het Zweedse schip 'Rydboholm'.

De Soemba werd in 1924 te Zaandam gebouwd op de werf Conrad even ten zuiden van het Vissershop, de werf was een dochteronderneming van het gelijknamige bedrijf uit Haarlem en ging na 20 jaar in 1932 failliet. De Soemba was het grootste schip dat daar is gebouwd en het is bijna niet in te denken dat op die plek aan de Voorzaan een schip op de helling stond van zo'n 10.000 ton draagvermogen.

  ss Soemba  

De maritieme schilderijen van Fred Boom zijn tentoongesteld in de Kompaszaal van het Open Havenmuseum, KNSM–laan 311 te Amsterdam.

Bronnen

De werf Conrad in Zaandam 1912 - 1932
J. Kingma

Nederland in de Tweede Wereldoorlog
J.W. de Roever