Opnieuw grote cacaobrand aan de Zaan

ADM Cacoa zet rijke traditie voort

Donderdagavond 18 december 2003.
Na het instorten van het dak laait de brand weer hevig op.
Foto H. Graat
Foto collectie Joop Krijt

Vrijdag 19 december 2003

Brand Wormer: evacuatie

Wormer - Een uitslaande brand heeft gisteren een opslagloods met cacaopoeder van ADM Cacoa aan de Veerdijk in Wormer in de as gelegd. Door de sterke rookontwikkeling waarbij schadelijke gassen vrijkwamen moesten 1200 mensen uit de omliggende buurten de nacht elders doorbrengen.
’s Morgens, een paar uur na het ontstaan van de brand, werden het gemeentehuis van Wormerland en de nabijgelegen basisschool WormerWieken ontruimd. De verwachting is dat het blussen van de brandende cacao nog dagen duurt.

Noordhollands Dagblad - Dagblad Zaanstreek

Wormer onder deken van stinkende cacao

De brand bij ADM Cacoa kon niemand in Wormer gisteren ontgaan. De hele dag lag de dorpskern onder een dikke deken van rook. Soms was de vieze damp even weg en even later was het zicht minder dan twintig meter. De typische stank van brandende cacao, in de Zaanstreek goed bekend, hing in het hele dorp.
Die rook was er de oorzaak van dat vijftienhonderd mensen de nacht niet in hun eigen huis konden doorbrengen. En of ze dat vanavond en morgen wel kunnen, moeten ze nog maar afwachten. “Ik heb zo helemaal geen zin meer in kerst” zei een van de geŽvacueerde.

Dagblad Zaanstreek - Noordhollands Dagblad - Stad en Streek

Blauwzuur vrij bij cacaobrand

In de omgeving van een brandende cacaoloods in Wormer moesten donderdag ongeveer twaalfhonderd mensen op “dringend verzoek” van de politie hun huizen verlaten, nadat metingen hadden uitgewezen dat door brandende cacao blauwzuurgas en koolmonoxide was vrijgekomen. De concentraties waren niet levensbedreigend, maar wel boven maximaal toelaatbare waarden.

De Volkskrant

Een brand die bijna onder controle leek

Zelden zal een brand zo lang gedreigd hebben. Vanaf half zeven gistermorgen zag de brandweer een grote brand in de loods van ADM Cacoa aankomen. Om tien uur was het een kwestie van tijd voor de vlammen uit het dak zouden slaan. Drie uur later was het bijna zeker dat het cacaopoeder zou blijven smeulen en dat het voor de brandweer een oefening in wachten, pappen en nathouden zou worden. En half acht gisteravond sloegen tot ieders verrassing de vlammen uit het dak.

Dagblad Zaanstreek - Noordhollands Dagblad - Stad en Streek

De brandweer van Wormerland heeft op z’n website onder het hoofdstuk “Laatste nieuws” een zeer uitgebreid verslag over deze brand gepubliceerd. Vooral de foto’s van binnenin het gebouw geven een mooi beeld over het ontstaan van de brand.

Klik op een miniatuur als u de foto wilt vergroten, klik op de knop "Vorige" in uw webbrowser als u wilt terugkeren naar deze pagina.
Foto’s: Collectie Dick Bakker
Foto’s: Collectie Joop Krijt

Cacaobranden komen veelvuldig voor in de historie van de Zaanse industrie. Ook ADM Cacoa, eerder o.a. bekend onder cacaofabriek “De Mooriaan” komt regelmatig voor in dit verband. In de “Zaanse Brandkroniek 1941-2000” worden o.a. de volgende branden vermeld:

Naast cacaobranden werd het bedrijf ook getroffen door “normale” bedrijfsbranden. In de “Zaanse Brandkroniek 1941-2000” worden de volgende branden vermeld:

18-03-1978
Klik op een miniatuur als u de foto wilt vergroten, klik op de knop "Vorige" in uw webbrowser als u wilt terugkeren naar deze pagina.
Wormer  Een gigantische vuurzee verwoestte zaterdagavond en -nacht het cacaopoederpakhuis van Wessanen’s cacaofabriek “De Mooriaan” aan de Veerdijk. Hierdoor ging volgens bedrijfsleider J. van de Walle 700 ton grotendeels voor export gereedliggend cacaopoeder verloren. De schade zou, naar hij zaterdagnacht zei, 10 tot 15 miljoen gulden bedragen.

Bron: Sekere Orde in het blussen en dempen van Brandt - 75 jaar historie van brandweer Wormer.
Foto’s: Fotoarchief Henk van ’t Loo

03-08-1961
Klik op een miniatuur als u de foto wilt vergroten, klik op de knop "Vorige" in uw webbrowser als u wilt terugkeren naar deze pagina.
Wormer  In de cacaofabriek “De Mooriaan” aan de Veerdijk in Wormer, onderdeel van Wessanen Koninklijke Fabrieken is donderdagmorgen vroeg een brand ontstaan, die twee pakhuizen volkomen in de as heeft gelegd. Een enorme hoeveelheid materiaal en cacao, in hoofdzaak voor verzending gereed, gingen verloren. De schade aan voorraden en bedrijfspanden wordt op ruim een miljoen geschat.

Bron: Sekere Orde in het blussen en dempen van Brandt - 75 jaar historie van brandweer Wormer.
Foto’s: Fotoarchief Henk van ’t Loo

Het Dagblad Zaanstreek - Noordhollands Dagblad geeft n.a.v. de cacaobrand bij ADM Cacoa een overzicht van de recente “grotere” cacaobranden in de Zaanstreek:

In “Sekere Orde in het blussen en dempen van Brandt - 75 jaar historie van brandweer Wormer” wordt verder nog melding gemaakt van:
2 september 1976 - Half miljoen schade door hevige brand bij Gerkens Cacao Industrie BV aan de Veerdijk in Wormer. In de produktie-eenheid waar instant-cacao wordt gemaakt en de inpakkerij woedde gisteravond een hevige brand. Omstreeks 08:30 uur zagen omwonenden uit het dak van het bedrijf enorme rookwolken naar buiten komen.
De ijlings gewaarschuwde vrijwillige brandweer van Wormer en de daarbij te hulp geroepen brandweer van Oost Knollendam bestreden de vuurzee.

Cees Kingma