Wormerland hoopt op eerste, nu al beroemde vlotbrug

Wormerland-'Heel Nederland' zag afgelopen week op het Journaal en het RTL Nieuws een nieuwe, drijvende brug van Rijkswaterstaat. Dat was nog een demonstratiemodel. Wormerland hoopt op de eerste echte lichtgewicht vlotbrug. Om de Bartelsluis van autoverkeer te ontlasten.

De gemeente Wormerland overweegt aanschaf van zo'n nieuwerwetse vlotbrug, zegt loco-burgemeester P. Roos. “Kijk maar, hier in ons coalitieakkoord, staat al zoiets.”

Roos pakt het 'richtinggevend document' van het gemeentebestuur erbij. Hij leest voor dat er gestreefd wordt nog voor 1-1-2004 met een voorstel te komen voor oplossing van het verkeersprobleem in het erg nauwe buurtje-met-bruggetje Bartelsluis. “De VVD heeft dit idee geadopteerd”, zegt Roos.

De VVD-wethouder van verkeer en vervoer, R. Berkhout, heeft inderdaad de intentie om voor 1 januari met een voorstel over een verkeersluw en meer veilige Bartelsluis naar de gemeenteraadsleden te gaan. Maar dat is een hele klus, vertelt Berkhout. “Daar gaat zo veel ambtelijke capaciteit in zitten, dat we dat als VVD hebben opgepakt.”

Op internet zag Berkhout het bestaan van de plastic vlotbrug. En van de presentatie woensdag in het Brabantse Hedel. “Het leek me wel wat voor de Bartelsluis. Zo'n lichte brug.” En als Wormerland de eerste zal zijn die de brug bestelt, hoopt Berkhout op 'nog wat subsidies' van Rijkswaterstaat.

De Jisper - gepensioneerde - bruggenbouwer en VVD-voorzitter D. de Vries werd door Berkhout gepolst als voorzitter van een werkgroepje. Want Berkhout wil graag resultaten zien. De Vries zei 'ja'. Maar tempert het enthousiasme van zijn wethouder behoorlijk. Hij was erbij toen Rijkswaterstaat de nieuwe brug ten doop hield en zegt dat deze optie 'de minst aantrekkelijke' is. “Het is duur en tijdelijk.”

Liefst zegt De Vries echter nog helemaal niets. “Er moet wat gebeuren. Maar het is nu nog te pril om over echte plannen te spreken. We willen nog overleggen met bewoners, gebruikers en eigenaren. En met de watersporters die hun bootjes daar hebben liggen. Het ligt allemaal gecompliceerder dan gedacht. Het dijklichaam is bijvoorbeeld van het hoogheemraadschap.”

De Vries studeert nog. “Ik wil meerdere alternatieven laten rijpen.”

“Ik moest wel even lachen”, zegt wethouder Berkhout. “Op het Journaal lieten ze even een dikke BMW-dienstauto over dat dijkje rijden. Hij kon gerust 80 kilometer per uur rijden, zeiden ze erbij. Maar laat dat nu bij ons niet de bedoeling zijn. Bij ons wordt de maximum snelheid waarschijnlijk iets van 30 kilometer per uur.”

Zaterdag 27 september 2003, 07:05