Minister wil impasse rond Hembrugterrein doorbreken

5 december 2007

Zaandam - Minister Cramer van vrom wil de ontwikkeling van het Hembrugterrein op gang trekken. De gemeenten Zaanstad en Amsterdam en de provincie Noord-Holland vroegen Cramer gisteren om hulp omdat er een impasse is ontstaan rond het terrein, dat eigendom is van de rijksdienst Domeinen.

De provincie wil het terrein graag kopen maar Domeinen, dat onderdeel is van het ministerie van financiƫn, vond het bod van Noord-Holland te laag. Sindsdien is er een impasse. Het grote probleem met het terrein is de vervuiling. De grond is zwaar vervuild maar het is niet precies bekend met wat. Volgens gedeputeerde Ton Hooijmaaijers wil Domeinen hem daar geen inzage in geven. En omdat de sanering duur zal zijn, lopen onderhandelingen over het terrein telkens vast.

Minister Cramer van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu gaat nu in overleg met staatssecretaris De Jager van financiĆ«n om een oplossing te zoeken. Zaanstad is blij met die hulp. “Het is toch te gek dat hier 45 hectare terrein er ongebruikt bij ligt terwijl het zoveel kansen biedt”, zegt wethouder Hans Luiten van Zaanstad.