Een visie op de Hogendijk, Lage Horn en Krimp

Een nieuw stadshart voor Zaanstad

In april 2003 heeft de gemeenteraad van Zaanstad het Masterplan Inverdan goedgekeurd. Met het project Inverdan krijgt Zaanstad straks een modern, bruisend stadshart waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. De komende tien tot vijftien jaar ondergaat de binnenstad een ware metamorfose.

Plan Krimp De Werkgroep Advies en Documentatie van de Vereniging Vrienden van het Zaanse Huis heeft reeds in maart 2000 een visie op de herinrichting van een bouwhistorisch belangrijke buurt in dat centrum van Zaandam geschreven.

Plan Somass Op basis van deze visie presenteerde bouwbedrijf Somass uit Wormer een bouwplan voor een gebied tussen Lage Horn en Krimp. Deze plannen zijn, o.a. op verzoek van Gemeente Zaanstad, diverse malen aangepast. Deze veranderingen hadden ondermeer te maken met het hierboven genoemde plan Inverdan. Bovendien zijn er, door de opgelopen vertragingen diverse wijzigingen in de beschikbare bouwlocaties bekend geworden. Hierdoor kan, volgens Gé Sombroek van Somass het aantal te bouwen woningen nog afwijken van het eerste bouwplan. Volgens Sombroek blijft echter "de visie van de werkgroep van Vrienden van Het Zaanse Huis uitgangspunt van het bouwplan".

Uit verschillen artikelen in het Noordhollands Dagblad blijkt dat omwonenden ten minste verschillend denken over deze invulling.
In maart 2004 bleek dat niet iedereen kon instemmen met de bouwplannen; Krimp wil alom geprezen plan niet.
In oktober 2004 werden een aantal bewoners toch ongerust; Omwonenden Krimp willen af van oude troep.