Uitreiking Zaanse Cultuurprijs 2004

20 juni 2004, Cultuurmarkt

Dames en heren,

De Zaanse Cultuurprijs 2004 wordt uitgereikt aan een persoon die zich al 25 jaar inzet voor het behoud van Zaanse bedrijfsmonumenten en de kennisoverdracht over de unieke industriegeschiedenis van de Zaanstreek.

In 1979 heeft hij een werkgroep gestart met als doel het behoud van bedrijfsmonumenten in de Zaanstreek. Deze werkgroep resulteerde in de oprichting van de Vereniging tot behoud van Monumenten van Bedrijf en Techniek in de Zaanstreek.
Inmiddels heeft de vereniging een nieuwe naam: ZIE. (vereniging Zaans Industrieel Erfgoed). Dit jaar neemt de winnaar van dit jaar na 22 jaar afscheid als bestuurslid van de vereniging.

Als hoofdredacteur van het verenigingsblad Met Stoom heeft hij samen met anderen het initiatief genomen tot het maken van een Zaans cultuurhistorisch tijdschrift, dat uiteindelijk in het tijdschrift Zaans Erfgoed resulteerde en waarin de bladen Anno en Met Stoom zijn opgegaan. Ondanks dat hij al geruime tijd niet meer woonachtig is in de Zaanstreek heeft de winnaar van vandaag zich, naast zijn baan als huisarts, altijd ingezet voor het behoud van Zaanse bedrijfsmonumenten en het verbreiden van kennis over de Zaanse industriegeschiedenis.

Zijn interesse voor de Zaanstreek is niet beroepsmatig, maar ontstaan vanuit een persoonlijke interesse. Samen met anderen heeft hij geijverd voor de bescherming van bedreigde bedrijfspanden. Dit resulteerde o.a. in het behoud van de panden van Mercurius, Boon en Polak & Schwarz.

Als gevolg van zijn jarenlange inzet heeft hij veel kennis vergaard over het Zaans cultureel erfgoed.

De winnaar zet zich in voor overdracht van deze kennis door onder andere gastcolleges voor studenten en lezingen in binnen en buitenland over het Zaans cultureel- en industrieel erfgoed en de Zaanse industriegeschiedenis.

Met zijn lezingen wekt hij de interesse van veel personen, vaak resulterend in een bezoek aan de Zaanstreek. Voor deze binnen- en buitenlandse relaties en studenten organiseert hij tochten door de Zaanstreek. Daarnaast kunnen ge´nteresseerden altijd bij hem terecht voor informatie over onderzoeken en artikelen.

Dames en heren, Met gepaste trots reik ik namens de gemeente Zaanstad de Cultuurprijs 2004 uit aan Jur Kingma voor zijn inspanningen met internationale weerklank, waarbij het cultureel- en industrieel erfgoed en de bijbehorende industriegeschiedenis in de Zaanstreek als inspiratiebron dienden. De heer Kingma is een ware ambassadeur van de Zaanstreek en haar geschiedenis.

J. Schouten - wethouder van cultuur voor de gemeente Zaanstad