Van de Zaan gezien - 2005

Persbericht

Twee jaar geleden kwam Het Materiaal in de Zaanstreek op de markt met een dvd/videoband onder de titel Van de Zaan gezien. Dit was een nooit uitgezonden IKON-film uit 1982 over de teloorgang van de Zaanse familie-industrieŽn. GeÔnspireerd door het succes van deze film besloot Het Materiaal een zelfde boottocht over de Zaan in het heden te maken. De toenmalige verteller Klaas Kingma was overleden en er werd gezocht naar een of meer geschikte kandidaten, gerenomeerde Zaankanters die door hun vak of door hun belangstelling meer dan gemiddeld over de Zaanstreek en de Zaanse historie konden vertellen.
De keuze viel uiteindelijk op drie mannen, die tezamen topografisch gezien de hele Zaanstreek bedekten:

Met deze drie mannen werd in de zomer van 2005 met de sleepboot Avanti van Leo Dekker dezelfde boottocht gemaakt als 23 jaar eerder. Er was inmiddels al zo enorm veel veranderd zowel in positieve als in negatieve zin. Zo is nog net op tijd de Bernardbrug vastgelegd, die nu inmiddels is gesloopt. De verhalen over toen en nu borrelden tijdens de tocht vanzelf omhoog, soms versterkten ze elkaar, soms spraken ze elkaar tegen.

De verfilming van deze boottocht -van de Wilhelminasluis tot aan het Poelsluissie bij het Zwet - leidde uiteindelijk tot een 67 minuten durend document, vol anekdotes en verrijkt met bijna 300 oude foto's en oud filmmateriaal van collega's uit vroeger tijden, beschikbaar gesteld door het Gemeentearchief Zaanstad. De maker Ot Louw, zelf geboren en getogen in Koog aan de Zaan, heeft een half jaar aan de film gemonteerd en deze van muziek voorzien, die speciaal hiervoor gecomponeerd is door Frans Tunderman.
Camera en geluid zijn voor rekening van de bekende natuurfilmers Jan Musch en Tijs Tinbergen.

De dvd Van de Zaan gezien 2005 ligt vanaf half maart in de winkels en is te koop voor € 18,50. Voor diegenen die de eerste dvd hebben gemist zijn beide dvd's samen te koop voor € 25.

Inlichtingen: Het Materiaal

Foto's en stills uit de film