De Grafische Verleiders van Wormerveer

De Grafische Verleiders van Wormerveer

Meijer boekhandel, drukkerij,uitgeverij en marketeer (1890-1983)

In 1890 begon Gerrit Meijer in Wormerveer een boekwinkeltje, dat zou uitgroeien tot een geavanceerd grafisch bedrijf met 180 werknemers en een van de grootste werkgevers in Wormerveer. Maar vooral werd Drukkerij Meijer bekend als een kwaliteitsdrukkerij die na de tweede Wereldoorlog nauw ging samenwerken met Grafisch ontwerpers, typografen, schrijvers en fotografen in Nederland. In de jaren 60 en 70 gaf het bedrijf alle ruimte aan mensen zoals Dick Elfers en Jurriaan Schrofer om met grafische technieken te experimenteren. Er heerste een cultuur van creativiteit en innovatie waardoor er prachtige boeken verschenen, die toonaangevend waren in de tijd. En nog steeds worden die producties als uniek ervaren, waarvan Vuur aan Zee een van de bekendste is.

Ook was er een bijzondere samenwerking met het bedrijfsleven. Zo ontstond op initiatief van Meijer Pers onder andere de reeks Volkomen Kookboeken van Albert Heijn, een van de eersten in zijn soort. Deze bedrijfsvoering met de toenmalige eigenaar Dirk Meijer leidde er toe dat het bedrijf een voortrekkersrol vervulde in het ontwikkelen van nieuwe grafische producten en verwierf bekendheid tot ver buiten de Zaanstreek. Helaas moest door de economische crisis die in de tweede helft van de jaren zeventig begon, in 1983 Drukkerij Meijer de deuren sluiten.

Aanvullende informatie: Promotieflyer

NHD

Het Noordhollands Dagblad besteedde in de editie van donderdag 12 augustus 2021 aandacht aan het uitkomen van het boek via het artikel: De Winkler Prins en de kookboeken een kassucces

UITVOERING BOEK:
Uitgave:Stichting Uitgeverij Noord-Holland in samenwerking met Stichting Papiergeschiedenis Zaanstreek de Hollander
Tekst:Jur en Vibeke Kingma
Ontwerp:Marlies Visser en Paswerk Grafisch
Omvang:circa 224 pagina's
Formaat:20 x 26 cm
Bedrukking:geheel in kleur
Afwerking:hardcover genaaid gebonden
 Stichting Uitgeverij Noord-Holland
www.uitgeverijnoordholland.nl