Fragmenten van de Zaanse geschiedenis

Fragmenten van de Zaanse geschiedenis

A. van Braam

Uit archieven.NL:

Prof. dr. A. van Braam is geboren en getogen in de Zaanstreek. In de jaren 1946-1949 was hij hoofd van het Sociografisch Bureau van de gemeente Zaandam. Vervolgens oefende hij diverse wetenschappelijke functies uit tot hij in 1966 promoveerde tot hoogleraar in de sociologie en bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Daarnaast had hij vele andere activiteiten, waaronder het doen van historisch onderzoek over de Zaanstreek. Om zijn publicaties hierover goed te kunnen staven, heeft hij veel en grondig onderzoek in de originele archiefbronnen gedaan. Al zijn aantekeningen en documentatie bewaarde hij in zijn werkarchief.

Dit werkarchief is na zijn overlijden in 2002 aan het Gemeentearchief Zaanstad geschonken met nog een aanvulling in 2006. Dit archief bestond uit de onderdelen:

Fragmenten van de Zaanse geschiedenis De zich in deze onderdelen bevindende stukken heeft Van Braam gebruikt als onderzoeks- en werkmateriaal voor zijn publicaties over de Zaanse geschiedenis (hoofdbestand) alsmede zijn familiegeschiedenis. Naar schatting heeft hij deze stukken samengesteld in de periode ca. 1950-2000. Het materiaal is incompleet: er zijn ontbrekende nummers en lege omslagen. Wellicht heeft hij gezien de verwijzingen stukken samengevoegd of ze na gebruik of publicatie vernietigd. Een groot deel van de stukken bestaat uit fotokopie├źn die van slechte kwaliteit zijn.

Bij zijn 'Historische aantekeningen' zitten diverse schema's voor de opzet van zijn publicaties. Hij heeft zijn onderzoeksmateriaal in ieder geval gebruikt voor zijn volgende publicaties, die ook in de Bibliotheek van het Gemeentearchief Zaanstad aanwezig zijn:

In de Fragmenten van de Zaanse geschiedenis zijn verschenen:
Serie l, jaargangen 1-5 (1994-1998)

Serie 2, jaargangen 6 e. v. (1999- )

Zie ook Fragmenten van de Zaanse Geschiedenis door A. van Braam in Met Stoom, Nummer 24 van September 1996.

UITVOERING BOEK:

Uitvoering/Formaat:Softcover, 14,5 x 21 cm
Auteur:A. van Braam