Stoommachines in de zware industrie

In de staalwalserijen werden ook grote stoommachines ingezet. Ze zijn nog te zien in Sheffield en in Ohrdruf.
In Ohrdruf in Thuringen, in de voormalige DDR is in de Tobiashammer nog een stoommonster van 12.000 pk te bewonderen. Deze machine is in 1920 gebouwd door de firma Gebr. Klein in Dahlbruch in Westfalen voor een blikwalserij van de firma Borsig. In 1939 werd hij verkocht aan de Maximilliaanshutte in Zuid Duitsland om daar een walserij aan te drijven. De stoommachine bleef tot 1985 in bedrijf.
Na de uitdienstelling werd hij opgebouwd in een voormalig graanpakhuis uit 1876 dat was verplaatst naar het terrein van de Tobiashammer. Een watermolen die een koperpletterij aan dreef. Deze werd in 1972 gesloten. Het is nu een techniekhistorisch museum over de metaalbewerking. De grote stoommachine wordt in in beweging gebracht door een elektromotor.

Dit in tegenstelling tot de River Don engine die 4x per dag 5 minuten door stoom wordt bewogen. Een langere periode is veel te duur.

river don engine ohrdurf

Foto links: De River Don Engine in het ‘Sheffield Industral Museum’ op Kelham Island in Sheffield. Met zijn 12.000 pk dreef hij een walserij voor pantserplaten aan. Het is de grootste stoommachine die nog wordt aangedreven door stoom.
Foto rechts: Het stoommonster van 12.000 pk in Ohrdruf.

Text: Jur Kingma - maart 2009
Beeldmateriaal: Archief Jur Kingma,
tenzij anders aangegeven
Valid HTML 4.01 Transitional