Leden van VZE kregen rondleiding door gerestaureerde panden van rijstpellerij ‘Mercurius’
Een fototour door het complex
Het bestuur van de Vereniging Zaans Erfgoed werd uitgenodigd voor de officiƫle oplevering op dinsdag 2 juni 1998 van de vier gerestaureerde monumentale panden van Lassie in Wormer. De lijst met sprekers was gevarieerd en indrukwekkend:
Woord van welkom door de heer J. van Ginkel, Bedrijfsleider Lassie
De heer V.H.A.M. Janssen, Alg. Directeur Douwe Egbetrs Nederland
De heer H.M. Meijdam, Lid Gedep. Staten Prov. Noord Holland
Mevr. F.G. van Diepen-Oost, Lid Gedep. Staten Prov. Noord Holland
Na het officiƫle gedeelte kregen de bezoekers een rondleiding door het complex. De rijstfabriek van Lassie is gevestigd in de voormalige rijstpellerij
‘Mercurius’. In de jaren negentig van de vorige eeuw zijn de panden van de voormalige rijstpellerij grondig en zeer vakkundig gerestaureerd. De moderne produktie machines werden weer teruggeplaatst in de historische panden. Dat levert voor de ‘industrieel archeologen’ bijzonder fraaie beelden op; blinkend roestvrij staal naast gegoten gietijzeren kolommen.
Aansluitend aan de voorjaarsvergadering van de Vereniging Zaans Erfgoed op 25 april 2009 kregen de leden ook een rondleiding door het Lassiecomplex aan de Veerdijk in Wormer.
De leden van VZE werden in de gemoderniseerde produktieafdeling rondgeleid door:
Directeur B. van Winden
G. Stuurman, voormalige chef van de technische dienst, en eindverantwoordelijke voor het grote restauratie project
In Van wind naar stoom beschrijft Jaap Schipper de geschiedenis van deze gebouwen als volgt.
In 1893 waagden de boers Albert en Jacob Adriaan zich als eersten aan de bouw van een door stoom aangedreven gortpellerij. Met de aankoop van enkele percelen aan de Veerdijk kwamen ze in het bezit van een reeds bestaand pakhuis genaamd Koningsbergen. Achter dit pakhuis lieten de broers Laan een stoomgerstpellerij bouwen door de Gebroeders Gorter. Het pakhuis werd in eerste instantie uitgebreid, maar in 1894 weer gedeeltelijk gesloopt ten gunste van het nieuwe pakhuis Donau. Het nu nog bestaande pakhuis Koningsbergen kwam gereed in 1898, naar een ontwerp van aannemer-architect Dirk Stam.
De website van Lassie geeft niet veel prijs over de historie van het bedrijf:
'De naam Lassie wordt halverwege de jaren 50 bedacht. Vanwege de toenemende export wordt gezocht naar een gemakkelijk in het gehoor liggende merknaam. Het wordt Lassie, een Engelse koosnaam voor meisjes. Kort na haar geboorte (in 1959) introduceert Lassie een rijstnoviteit: Toverrijst. Deze rijst is volgens een unieke, door Lassie zelf ontwikkelde methode voorgestoomd. Het voorstoomproces brengt de kooktijd van de rijst terug met meer dan de helft. En rijst koken kan niet meer mislukken, je krijgt gegarandeerd een mooie droge korrel.'
In de serie 'Info Van Nelle' publiceerde Van Nelle-Lassie B.V. de brochure Produkt informatie rijst. Deze brochure wordt afgesloten met een produktie/consumptie overzicht over de jaren 1976, 1977 en 1987 en een aantal bijzondere rijst recepten.
In 1954 werd het handelsmerk Lassie ingeschreven. In 1957 werd de naam 'Lassie' op de betonnen silo geschilderd. De introductie van Lassie Toverrijst volgde in 1959. In 1962 werd de naam van het bedrijf gewijzigd in 'Koninklijke Lassiefabrieken N.V.'. In 1963 werd Lassie overgenomen door De Erven de Weduwe J. van Nelle nv te Rotterdam; de naam van het bedrijf werd Van Nelle-Lassie. In 1989 werd Van Nelle vervolgens overgenomen door concurrent Sara Lee/Douwe Egberts.
Bron: ZaanWiki
De directie van Lassie vervult een voorbeeld funktie. Er zijn niet veel bedrijven die, uit eerbied voor het monument, besluiten het complex opnieuw geschikt te maken voor een modern fabricageproces dat zelfs kan voldoen aan de strengste eisen van de Amerikaanse FDA. Als onderdeel van de Amerikaanse Sara Lee Corporation gold dat strenge regiem ook voor Lassie. Natuurlijk zijn er hier en daar concessies gedaan aan het monument, de authentieke gebouwen zijn echter nog overal goed terug te lezen. En de constructies zijn praktisch ongeschonden door de grote renovaties heen gekomen.
Pakhuis Koningsbergen
Stoomrijstpellerij Mercurius
Vanuit de nok van pakhuis Koningsbergen werd een doorsteek gemaakt naar de bovenste verdieping van de stoomrijstpellerij Mercurius. Zeer opvallend in deze fabriek zijn de bijzonder lange gietijzeren kolommen die het dak ondersteunen. De verhoogde bovenste verdieping van deze fabriek is ook te zien op de ‘Bouwtekening overdekte verbinding en wijziging gevel Mercurius II - Aanzicht gevel met pakhuis Koningsbergen, verbinding en gevel Mercurius II’ voor N.V. Koninklijke stoomrijstpellerij Mercurius voorheen Gebr. Laan in Wormer door Gebr. Gorter uit 1908.
Tekening: Gemeente Archief Zaanstad
Pakhuis Donau
Gebouw Silo I
Bouwtekening pakhuis Silo met lostoren, aanzicht voor- en zijgevel te weten de zuidwest- en noordwestgevel. Getekend door Gebr. Gorter uit Wormerveer voor N.V. Koninklijke stoomrijstpellerij Mercurius voorheen Gebr. Laan in Wormer. Deze tekening dateert van 1905
Tekening: Gemeente Archief Zaanstad
Silo II
Het geheim van Lassie
Lassie maakt snelkookrijst door een speciaal voorstoomproces. De rijst wordt daarbij ongeveer een kwartier gestoomd. In nabewerkingmachines zoals hieronder ‘komt de rijst daarna tot rust’.
De Zaanweg in Wormerveer vanuit de nok van pakhuis Koningsbergen op 25 april 2009.
Door: Cees Kingma - April 2009
Beeldmateriaal: Archief Cees Kingma, tenzij anders aangegeven