Rijst aan de Zaan

125 jaar Rijst aan de Zaan

door: Vibeke Kingma

In meer dan de helft van de Nederlandse keukens wordt gekookt met rijst van Lassie. Na 60 jaar mag zij zich nog steeds de "rijstleider" in Nederland noemen.

Al 125 jaar ligt aan de Veerdijk te Wormer het Lassie fabriekscomplex. Weinigen weten nog dat deze fabriek opgericht werd door de broers Albert en Jacob Adriaan Laan om gort te pellen. Hun stoomgortpellerij was de eerste in Nederland. Vervolgens richtten de broers in 1913 ook de eerste havermoutfabriek van Nederland op. Rijst was lang een bijproduct van het bedrijf, maar ging na 1945 de hoofdrol spelen.

Hoe komt een zo exotisch product als rijst in de Zaanstreek terecht, en waarom is na een start in de gort en havermout, het bedrijf onder de naam Lassie zo bekend geworden met rijst? Hoe kan het dat Lassie als modern productiebedrijf nog steeds in dezelfde panden gehuisvest is als waar haar oprichters de gebroeders Laan ooit in 1893 zijn begonnen? Dit terwijl andere vooroorlogse productiebedrijven worden opgeslokt door multinationals en de productie vaak verdwijnt van de originele locatie en lege panden overblijven. In het kader van het 125 jarig bestaan is historica Vibeke Kingma in de historie van Lassie gedoken.

De rijke historie van dit bedrijf begint bij de Zaanse molens, via door stoom aangedreven fabrieken, naar de huidige ultra moderne geautomatiseerde productie. Van familiebedrijf naar multinational. Het bijzondere bedrijf is zo succesvol gebleven door zichzelf steeds opnieuw te vernieuwen met respect voor haar eigen historie. Een geschiedenis van 125 jaar rijst in de Zaanstreek, uniek en verweven met de industriƫle en maatschappelijke ontwikkelingen in de 20ste eeuw; de bijzondere geschiedenis van Lassie.

UITVOERING BOEK:

Uitvoering/Formaat:Hardcover, 23 x 23 cm
Aantal pagina's:134
Auteur:Vibeke Kingma, Hilversum
Onderzoek:Daphne Stechweij
Ontwerp:Rolf Kliffen, Zaandam
ISBN:978-94-92335-02-9
Uitgeverij:Stichting Uitgeverij Noord-Holland