Samen door de Zaan

Samen door de Zaan

24 Boeiende wandel- en fietsroutes
langs de mooiste plekjes van 'de Zaan'

Voorwoord

De titel van deze bundel van toeristische routes door Zaanstreek zegt niet alleen wat over de inhoud, maar ook over de wijze waarop deze tot stand is gekomen. Want zij die betrokken waren bij de totstandkoming van deze bundel, hebben allemaal iets gemeen met elkaar: hun liefde voor Zaanstreek. Op initiatief van Ondernemerssociƫteit de Corner en de Gemeente Zaanstad, nemen 24 Zaankenners u graag mee in hun eigen belevingswereld over de meest ludieke en beeldbepalende plekjes in de Zaan.

Het idee om een boekje te maken over de Zaanstreek ontstond bij Ton Komen naar aanleiding van de Corner bijeenkomst "Toerisme in de Zaanstreek". De Zaanstreek heeft met haar water, polders, molens, gevarieerde bebouwing en industriƫle geschiedenis een eigen verhaal. Een verhaal met inhoud, dat iedereen boeit. Maar wie zet dit verhaal op de kaart? Ondernemend Zaanstreek, de Gemeente, de toeristische branche of anderen die zich op een of andere manier verbonden voelen met de Zaanstreek? Het antwoord bleek eenvoudig: ze bundelden hun krachten en gingen "samen door de Zaan".

Het resultaat is dat u fietsend of wandelend langs de raadhuizen, kunstobjecten, kerken, pakhuizen, monumenten, groene pandjes en watertorens de Zaanstreek op een andere manier leert kennen. De rijke geschiedenis, de achtergronden en de Zaanstreek van nu lopen als een rode draod door elke route. Telkens bezien door de maatschappelijke, culturele en sociale verbondenheid van de auteur met deze streek. En geschreven met een gedrevenheid die ook uitnodigt om vanuit een luie stoel de Zaanstreek te beleven en in uw gedachte alle routes af te leggen.

Onze speciale dank gaat uit naar alle auteurs die zich vrijwillig hebben ingezet en de bedrijven Nomag, Kuijs Reinder Kakes en Rabobank Zaanstreek. Door hun ondersteuning kon dit project gerealiseerd worden.

UITVOERING BOEK:
Uitgave:Een initiatief van de Zaanse Ondernemerssociƫteit 'De Corner'
i.s.m. de gemeente Zaanstad
Tekst:Diverse auteurs
Omvang:123 pagina's
Formaat:10 x 21 cm