Werk aan de Zaan

Een expositie in zorgcentrum het Mennistenerf

Omdat ze graag tekenen en schilderen en het industrielandschap langs de Zaan al maar zagen veranderen, kregen Trijntje Munters en Conny Scholtes in 2000 een idee. Ze zouden per boot, met camera, verf, inkt en krijt de stand van zaken op de oevers vastleggen.

Een selectie uit het werk van Trijntje en Conny is te zien op een expositie die is ingericht op de vide van zorgcentrum het Mennistenerf, H. Gerhardstraat 77, Zaandam. De expositie loopt van 1 december 2008 tot eind februari 2009 en is open 09:00 uur tot 20:30 uur. De toegang is gratis.

Ooit dachten ze dat ze er altijd zouden staan: fabrieken langs de Zaan, enorm, sissend en stinkend. Met de rug naar de straat. Vrachtvaart voor de deur. Maar fabriceren in de stad werd te lastig. Bedrijven moesten vernieuwen en verkasten naar polders bij de snelweg. Langs de Zaan werd gesloopt en er kwamen woonblokken voor terug. Veel fabrieken kwamen leeg te staan. Zouden die ook voorgoed verdwijnen? Waar zoveel mensen hebben gewerkt? En was de Zaan dan de Zaan nog wel? Zo hing de vlag erbij toen ze zaterdag 29 juli 2000 aan boord van zeiljacht Mesjeu stapten. Dat werd de peildatum.

Daarna is de Zaan steeds verder veranderd. Er werd nog meer gesloopt en er kwamen nog meer huizen. Vrachtvaart deelde het water steeds vaker met pleziervaart. Er kwam deining, men ging er zingen en kunst vertonen. En... belangrijke fabrieken bleven bestaan. Ze kregen een heel andere bestemming. Zo kan je nu bij Verkade boeken ruilen, eten, koffiedrinken, of sporten en is zeepziederij de Adelaar hoofdkwartier van een flitsende jonge modeketen. Die omslag op de Zaanoevers proberen Munters en Scholtes nog steeds vast te leggen. Zoekend naar vormen om het barse verleden recht te doen, het kwetsbare van het Zaanse industriƫle erfgoed te vatten en te spelen met het veranderende van de fabrieken. Ze noemen het project:

Werk aan de Zaan

expositie
expositie expositie expositie