Zaanse Geschiedenissen

Zaanse Geschiedenissen

Waar gebeurde verhalen uit de achttiende eeuw

Door: Ron Couwenhoven

'Zaanse Geschiedenissen' is het resultaat van jarenlang onderzoek in de archieven van de Zaangemeenten, waarin tal van verhalen over het volksleven uit vervlogen eeuwen zijn vastgelegd in beëdigde getuigenverklaringen en verslagen van de rechtbank in Westzaan. De verhalen spelen zich allemaal af in de achttiende eeuw en schetsen een soms ontroerend en vaak keihard beeld van alledaagse gebeurtenissen, burenruzies, zakelijke conflicten, diefstallen, zwendel en milieuschandalen tegen de achtergrond van het rijke molenleven in de streek.

Auteur Ron Couwenhoven (57) uit Zaandam voltooide met 'Zaanse Geschiedenissen' zijn vierde boek over de Zaanstreek. Hij startte zijn journalistieke carrière in 1964 bij Dagblad De Zaanlander en werkt momenteel al 34 jaar als reportage-verslaggever voor Dagblad De Telegraaf in Amsterdam.

Voorwoord

Waarom werd Lucas Otjes gemarteld? Wat deed Antje Gijsen in 1721 op de kermis in Wormer? En wat is het geheim van de Poepsloot? Hoe raakte dominee Doornbosch uit Wormerveer in het Dolhuis in Haarlem en waarom vielen er in 1727 steeds koeien dood in de weilanden bij Zaandam? Wat was de oorzaak van de machtstrijd in papiermolen De Visser in Zaandijk? Op deze vragen en tal van andere geeft 'Zaanse Geschiedenissen' een antwoord.

Het boek handelt over het vroegere volksleven in de Zaanstreek. Er is niet veel over bekend, maar tijdens mijn speurtochten in de archieven kwam ik er heel wat over tegen. Notarissen namen beëdigde verklaringen op, die gebruikt werden in processen voor de schepenrechtbank in Westzaan als het om civiele zaken ging. Of ze namen getuigenverhoren af in opdracht van de baljuw van Blois in Beverwijk, omdat deze verklaringen gebruikt moesten worden in strafprocessen. In de dossiers van het rijke Zaanse gemeentearchief ligt de nasleep van veel van deze affaires vast.

Zo bleven er tal van sporen achter over diefstallen uit molens, lang slepende zakelijke conflicten tussen kooplieden, het dagelijkse wel en wee in de enorme Zaanse molenwereld, maar ook over de geboorte van buitenechtelijke kinderen, vechtpartijen, zwendel, burenruzies en tal van andere zaken. In 'Zaanse Geschiedenissen' zijn veel van deze verhalen, die zich allemaal in de achttiende eeuw afspelen, gebundeld.
En er blijkt niets nieuws onder zon. Het boek geeft een onthullend kijkje in het turbulente leven van onze voorouders.

Ron Couwenhoven,
Zaandam l april 2004.

UITVOERING BOEK:

Uitvoering/Formaat:Hardcover, 16 x 23 cm
Aantal pagina's:184
Tekst:Ron Couwenhoven
ISBN:90-806650-5-3
Uitgave:Een uitgave van Stichting Archief Ron Couwenhoven en Feniks Design, Zaandam