De Zaanwerf

De Zaanwerf

253 Woningen in Zaanstad

Architecten Tania Concko en Pierre Gautier

Realisatie van ideeën

Europan is een federatieve organisatie van zo'n 21 Europese landen die gezamenlijk streven naar vernieuwende architectuur. Sinds 1988 organiseert Europan ideeënprijsvragen met als doel de winnende inzendingen te realiseren. De prijsvraag wordt in de deelnemende landen gelijktijdig en onder hetzelfde thema, voor jonge Europese architecten uitgeschreven. De prijsvraaglocaties worden aangeboden door Europese steden die als een netwerk aan Europan deelnemen. De thema's concentreren zich op vraagstukken over nieuwe urbane levensstijlen, woningbouw, architectuur en stedenbouw. Europan heeft een aantal ambitieuze doelstellingen:

In deze reeks monografieën zijn gerealiseerde projecten opgenomen die het resultaat zijn van de prijsvraag en waarin het ontwerp- en bouwproces wordt beschreven met toelichtingen van betrokken architecten en opdrachtgevers. In sommige gevallen vond de realisatie plaats met een andere opgave; ofwel doordat de architecten een andere locatie toegewezen kregen, ofwel doordat het programma van eisen inmiddels was gewijzigd of omdat het economisch klimaat dusdanig veranderd was dat een nieuwe opgave moest worden opgesteld.

In deze publicatie zijn de sporen gedocumenteerd van Tania Concko (Frankrijk) en Pierre Gautier (Nederland), prijswinnaars van de tweede Europan-prijsvraag voor een locatie in Zaanstad, Nederland. Het prijsvraagthema was 'wonen in de stad, revitalisering van stedelijke gebieden'. De architecten kregen de opdracht een stedenbouwkundig plan te ontwikkelen, voerden de supervisie, selecteerden de overige architecten en ontwierpen een deel van de woningen.

UITVOERING BOEK:

Uitvoering/Formaat:Softcover, 17 x 16 cm
Aantal pagina's:64
Tekst:Sjoerd Cusveller
Vormgeving, architectuur wandeling:ANAMORPHOSIS
Eindredactie:EUROPAN: Didier Rebois
Geredigeerd door:Mireille Apel-Muller
Projectfotografie:Rob 't Hart
Lafont Buonomo (artist impressions)
ISBN:960-7424-26-3
Uitgever:Untimely Books: Olga Emmannouilidou
27, Mithimnis Street, 112 57 Athens, Greece
Uitgave:De serie EUROPAN REALISATIES is een co-produktie van EUROPAN en Untimely Books