De foto verzameling van Han Mol

Han Mol Op 3 maart 2004 overleed Han Mol plotseling op 71-jarige leeftijd.
Albert Boes, oud redacteur van Met Stoom, schreef voor De Blauwe Wimpel het navolgende In herinnering aan Han Mol.

Wat direct opviel bij een bezoek aan Han Mol in Assendelft waren de fototoestellen die, klaar voor gebruik, waren opgehangen aan de kapstok naast de deur. Han maakte foto's van de schepen die vlak voor z'n huis, in het Noordzeekanaal langs voeren.

Ruim negentigduizend (90.000) foto's maakte Han. Dat betekent niet alleen vele foto's in zeer veel albums maar ook zeer veel negatieven. En foto's gesorteerd op scheepvaartmaatschappij, op datum, op de naam van het gefotografeerde schip.

Wat de verzameling van Han Mol zo uniek maakt is het grote aantal en de zeer lange periode waarin deze foto's gemaakt zijn. Het biedt een compleet overzicht van de veranderingen die hebben plaatsgevonden in de wereld van de scheepvaart. In deze periode beleefde bijvoorbeeld de Nederlandse scheepsbouw een geweldige opbloei. Direct na de oorlog waren vooral de Liberty en Victory standaardschepen die op de foto gingen. Later werden het de fraaie voorbeelden van de Nederlandse scheepsbouw van o.a. de Zaanse scheepswerven.

Naast de verzameling eigen foto's had Han Mol een prachtige collectie aanzichtkaarten en andere foto's van havens en schepen opgebouwd. Deze collectie kwam tot stand door familie en vrienden die, alles wat met schepen te maken had bij Han inleverde. De collectie is verder via ruilbeurzen en contacten met andere verzamelaars uitgegroeid tot een zeldzame verzameling van maritieme foto's en die het tentoonstellen via deze website zeker rechtvaardigt.

  Landkaart  
  Het gebied dat wordt belicht via de foto collecties van Han Mol. Zoals uit deze kaart blijkt woonde Han Mol op een strategische plek aan het Noordzeekanaal tussen de havens van Amsterdam en Zaandam en de zeesluizen in IJmuiden.  

Kijk op scheepsfoto's voor zomaar een paar voorbeelden uit zo maar een willekeurig foto album van Han Mol.

En kijk op haven foto's voor een indruk van de verzameling haven foto's van Han Mol.