Jur Kingma krijgt de Zaanse Cultuurprijs

Wethouder Schouten reikt de prijs uit
Jur Kingma bedankt gemeente Zaanstad
Burgemeester Vreeman feliciteert Jur Kingma
In een sfeervolle omlijsting zijn in de Oostzijderkerk in Zaandam, tijdens de Zaanse Cultuurmarkt, de Zaanse Culturele prijzen uitgereikt door de Judith Schouten, wethouder van cultuur van Zaanstad.
Het oud bestuurslid en medeoprichter van de vereniging Zaans Industrieel Erfgoed (nu Zaans Erfgoed) Jur Kingma kreeg uit handen van mevr. Schouten een modern plastiek, de bijhorende oorkonde en een cheque. In haar huldigingstoespraak ging de wethouder in op de bijzondere activiteiten van Jur m.b.t. het levend houden van de industriŽle geschiedenis in de Zaanstreek in het algemeen en het behoud van Zaanse industriŽle monumenten in het bijzonder.
In zijn dankwoord ging Jur in op zijn motivatie om dit bijzondere werk, zo geheel buiten zijn eigen vakgebied om, al die jaren met veel plezier te blijven te doen. Hij schetste hoe zijn gehele privť-leven werd gemodelleerd rond de diverse activiteiten die, meestal ver van zijn huis in Brabant, plaats vonden. Zelfs hele vakanties werden besteed aan het verkennen van vergelijkbare streken in Europa (en zelfs daarbuiten) om te leren hoe men daar de mogelijkheden tot behoud van industriŽle monumenten heeft uitgebuit.

Wethouder Schouten had nog een extra cadeau voor Jur Kingma in de vorm van het eerste exemplaar van DVD over een boottocht over de Zaan. Deze DVD is door de ex-Zaankanter Ot Louw samengesteld uit fragmenten van een nooit uitgezonden IKON film uit 1982. In deze film spreekt Klaas Kingma, de vader van Jur, het commentaar bij een bootreis over de Zaan. Inmiddels zijn veel van de gebouwen die in de film voorbij varen, reeds gesloopt. De DVD is aangevuld met beelden uit een film over de Zaan in 1927.

Deze uitreiking vond plaats op het “klassiek podium” tijdens de Zaanse Cultuurmarkt op zondag 20 juni 2004. Bij binnenkomst van de kerk speelde talentvolle musici als Jonathan Wegloop op de hoorn en Yuri Bakker op de piano. Het geheel werd besloten met een optreden van het vocaal ensemble “vijf zingende meiden” met songs van Gershwin en Colman.
Ook de locatie voor deze prijsuitreiking was goed gekozen. De in 1985 schitterend gerestaureerde Oostzijderkerk is natuurlijk een prachtig voorbeeld van hoe het ook zou kunnen aflopen met al die industriŽle monumenten die nu nog bedreigd worden met de sloperskogel.

Na afloop was er een ongedwongen borrel waar ook burgemeester Vreeman ook nog even aanschoof en de prijswinnaar toevertrouwde dat ook hij zijn vakanties besteedde aan het bezoeken van oude industriegebieden en kolenmijnen. Maar dat kan ook niet anders met een verleden in de vakbeweging.

Zie tevens: Kingma zette Zaans erfgoed op de kaart Interview met Jur Kingma in Dagblad Zaanstreek n.a.v. het winnen van de Zaanse Cultuurprijs

Door Cees Kingma
Foto's Henk van 't Loo