De Waakzaamheid genomineerd

Kans op een prijs van een miljoen

Laatste nieuws: Het bestuur van de Stichting De Waakzaamheid is er apetrots op dat het pand is doorgedrongen tot de fianle van het SBS 6 programma Het Mooiste Pand Van Nederland.

Voor een introductie van het pand kunt u kijken op Waakzaamheid - Van Housetempel tot Kantoortuin.

Waakzaamheid

In het nieuwe SBS 6-programma ‘Het Mooiste Pand Van Nederland’ maken zestien vervallen gebouwen kans op een prijs van 1 miljoen euro. Met het miljoen kan het gebouw dat wint een ware metamorfose ondergaan, zodat het kan worden behouden. De prijs van 1 miljoen euro restauratiegeld is beschikbaar gesteld door de BankGiro Loterij. Een vakkundige jury bepaalt welke twee panden er uiteindelijk door mogen naar de finale. Het programma is gestart met het opnemen van de ‘kick off’ uitzending die twee uur gaat duren. Het programma ‘Het Mooiste Pand Van Nederland’ is vanaf februari 2010 te zien bij SBS 6.

De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan is één van de zestien genomineerde panden voor het nieuwe programma van het SBS televisieprogramma. De opnamen voor de eerste ronde werden op dinsdag 15 december gemaakt in ‘De Lichtfabriek’ in Haarlem en namen de gehele dag en een deel van de avond in beslag. Een oproep in het Noordhollands Dagblad van zaterdag 12 december en veel lobbywerk binnen het netwerk van de nieuwe eigenaren van de Waakzaamheid, bouwbedrijf Somass, zorgde voor een bus vol supporters tijdens deze opname dag.

Onder de supporters waren:

  • Directie en (oud-)werknemers van bouwbedrijf Somass en hun familieleden
  • De architect van het project
  • Bestuursleden van de Vereniging Zaans Erfgoed en de Historische Vereniging Koog aan de Zaan
  • Leden van de Monumentencommissie van Zaanstad en Wormerland
  • Buurtbewoners
  • Geïnteresseerden in Zaans erfgoed

De opnamedag bestond uit een aantal algemene sessies waarin de bezoekers door hun enthousiasme de doelstelling van het programma ondersteunden. Daarbij mocht er driftig gezwaaid worden met meegebracht reclamemateriaal voor de genomineerde panden. Daarnaast was er een inhoudelijke sessies over de betreffende panden. De supporters konden alleen aanwezig zijn algemene sessies. De belangen van het pand ‘De Waakzaamheid’ werden verdedigd door Gé Sombroek (tegenwoordig een van eigenaars van het pand) en Jeroen Breeuwer (jarenlang met z'n ouders bewoner van het pand).

De beleving van De Waakzaamheid

Het interview dat Henkjan Smits hield met Gé Sombroek en Jeroen Breeuwer was een thuiswedstrijd voor de beide heren. Smits heeft door zijn loopbaan in de muziekindustrie, achter de schermen bij platenmaatschappij PhonoGram als plugger en product manager, veel te maken gehad met de ‘Poptempel’ De Waakzaamheid. Voor Sony BMG Music Entertainment werkte hij als Artists and Repertoire (A&R) manager van Nederlandstalige muziek. In deze hoedanigheid was hij onder meer verantwoordelijk voor de popgroepen Kane en Volumia. Voor verschillende bands verzorgde hij vanaf eind jaren tachtig het management, de marketing en de promotie. Het bleek dat zowel Jeroen Breeuwer als Henkjan Smits de mooiste herinneringen bewaren aan het optreden van gitarist Jan Akkerman. Jeroen stiekem vanuit de coulissen en Henkjan in de zaal.
Gerrit Smit, oud molenmaker en al jaren bewoner van en molenaar op de Bleeke Dood, werd ook nog even bij dit gesprek betrokken. Gerrit vertelde dat hij had leren ‘drinken, roken en dansen’ in de Waakzaamheid. Hij liet zich jammer genoeg niet verleiden tot een dansdemonstratie. Ook Ton Trossel, samen met Bert van der Peet de voorlaatste eigenaar van de Waakzaamheid, werd nog even gevraagd naar de reactie van de buurtbewoners op de vaak nogal hevige dreunen van de popmuziek. Volgens Ton heeft dat nooit tot ernstige klachten aanleiding gegeven. Alle aanwezige keken toch met plezier terug op hun beleving van de Waakzaamheid. Gejoel uit de zaal deed iets anders vermoeden, maar dat neemt niet weg dat alle aanwezigen de Waakzaamheid graag zien winnen in deze wedstrijd.

Voor de vakjury

In de inhoudelijke sessie werden Gé Sombroek en Jeroen Breeuwer aan de tand gevoeld over de haalbaarheid van de plannen. De vier leden van de jury bleken zich goed te hebben voorbereid. Hier moest Gé Sombroek al zijn talenten als restauratiedeskundige inzetten. Jeroen mocht hier ook vertellen over zijn herinneringen aan het bezoek van Aard Schenk, Kees Verkerk en de Noor Fred Anton Maier aan de Waakzaamheid. Na de huldiging in de zaal kwamen de drie grote sporthelden nog even een afzakkertje halen bij de familie Breeuwer in de woonkamer. Jeroen was daarbij op schoot gekropen van z'n grote schaatsheld. Gé en Jeroen stonden er hier alleen voor; de meegekomen fans mochten slechts bij de deur naar de zaal waar de vakjury zetelde, hun vertegenwoordigers uitgeleide doen.

  Mooiste pand  
  Gé Sombroek (midden) en Jeroen Breeuwer (rechts) bereiden zich onder het toeziende oog van architect Han van Leeuwen voor op hun interview met Henkjan Smits.  
  mooiste pand  
  Niet alleen het personeel van Somass had nieuwe bedrijfskleding gekregen, alle leden van de ‘Waakzaamheid fanclub’ hadden een fraai T-shirt met een tekening van de nieuwe en een foto van de huidige Waakzaamheid.  
  mooiste pand mooiste pand  
  Leden van de diverse fanclubs hadden zich, d.m.v. uniforme kledingstukken, herkenbaar gemaakt. Daardoor was het gemakkelijk kontakten te leggen met de vertegenwoordigers van de zestien genomineerde projecten. Er viel veel te leren van de enthousiaste vertegenwoordigers. Doorlopend werd er in de zaal een diaserie vertoond met beelden van de genomineerde projecten.  

De lijst met genomineerde projecten werd door de organisatie opgesteld aan de hand van voordrachten door de gemeenten. Iedere gemeente in Nederland was eerder gevraagd naar representatieve restauratie projecten die een algemeen belang dienen. Verder moest er een plan zijn dat in de loop van 2010 tot uitvoering zou kunnen komen en waarvoor inmiddels de benodigde vergunningen waren afgegeven.

Helaas moeten de deelnemers aan deze contest nog tot woensdag 17 februari wachten op de uitslag. Dan wordt tijdens de uitzending van SBS bekend gemaakt welke 8 projecten doorgaan naar de volgende ronde.

Een indruk van de overige genomineerden.

Het aardige van deze sessie in De Lichtfabriek in Haarlem was dat men een goed beeld kon krijgen van de gevarieerdheid van de verschillende projecten. Hieronder volgt een kleine selectie uit de projecten die op dinsdag 15 december werden gepresenteerd.

  Ravelijn jaar nul molen van arkel  
 

V.l.n.r. Het Ravelijn in Bergen op Zoom, een voormalige vestingwerk uit 1702. Het pand Hinthamerstraat 138 in Den Bosch. In dit pand zit sinds twee jaar 't Jaar Nul. De Jan van Arkel is een achtkante stellingmolen met een gemetselde onderbouw aan de Vlietskade in Arkel in de Nederlandse gemeente Giessenlanden. De molen is in 1852 gebouwd; het houten achtkant was afkomstig van een door vervijzeling overbodig geworden ondermolen uit Schermerhorn; het ging hier om Ondermolen A of Ondermolen B. Deze werd op een gemetselde onderbouw geplaatst.

 
  Weverij Burcht Wedde kerk schermerhorn  
 

V.l.n.r. Kantoor van de voormalige calicotweverij aan het Kerkhof in Zierikzee. De Burcht in Wedde. De Burcht wordt gerestaureerd en herbergt vervolgens onder meer een restaurant en een vakantieverblijf voor kinderen die niet op vakantie kunnen. De Grotekerk van Schermerhorn is in de jaren 1634-1636 als Nederlands Hervormde kerk gebouwd in gotische stijl. De kerk heeft de vorm van een basiliek.

 
Samenstelling: Cees Kingma - december 2009
Beeldmateriaal in de Lichtfabriek op 15 december: Maryse van Leeuwen
Valid HTML 4.01 Transitional