Renovatie en herinrichting van de watertoren

Het uiteindelijke resultaat van dit restauratieproject is duidelijk een compromis. Vast staat echter dat "de gave hoofdvorm" en unieke "Intze-reservoir van gewapend beton", twee van de hoofdmotieven om van deze toren een monument te maken, niet bewaard zijn gebleven. In de uitbreiding van 1922 - het nieuwe reservoirgedeelte - zijn nu tussen de in het zicht gelaten kolommen van gewapend beton drie van de tien traveeën vervangen door grote dubbele glaspanelen. De glaspanelen hebben dezelfde hoogte als de uitbreiding van 1922. Achter deze glaspanelen bevinden zich nu, verdeeld over drie verdiepingen, de twee "bedrijfswoningen" van de nieuwe eigenaren. Ten behoeve van deze bedrijfswoningen is Intze-waterreservoir in zijn geheel gesloopt. De vijf houten en betonnen vloeren in het onderste gedeelte van de toren zijn vervangen door zeven nieuwe betonvloeren of door een brandwerende betonlaag op de oorspronkelijke houten vloer. Waar mogelijk zijn de houten trappen tussen de diverse verdiepingen gehandhaafd. Ook de stalen draaitrap in de beneden verdiepingen is behouden gebleven.
De standleiding is nog steeds aanwezig, de pompen zijn verdwenen, maar volgens Hamelijnck zullen de appendages na de restauratie weer worden teruggeplaatst bij de standleiding.

In het centrum van de watertoren is een lift gemonteerd voor max. dertien personen. Aan de achterzijde is, in de toren, een stalen brandtrap geprojecteerd. In het ronde dak, boven de presentatie- en vergaderruimte, is boven iedere travee een raam aangebracht. Bovendien is hier een deur naar de "dakgoot" gemaakt. In het onderste gedeelte van de watertoren zullen in de travee boven de hoofdingang, ook een aantal glaspanelen worden aangebracht, in dezelfde stijl als in het nieuwe reservoirgedeelte. Deze glaspanelen lopen niet door het boogfries: zij blijven net onder de uitbreiding van 1922.
Al het beton- en metselwerk is reeds of wordt nog schoongemaakt, opnieuw geïmpregneerd en waar nodig opnieuw gevoegd. Afgebroken stenen worden vervangen. De fraaie boogfries blijft in z'n geheel bestaan. Alle ijzeren kozijnen worden gerestaureerd en waar nodig vervangen.

De stijfheid van de constructie werd destijds o.a. verkregen door het aanbrengen van trekstangen tussen de diverse pilasters. Door roestvorming aan deze trekstangen werden op diverse plaatsen de stenen uit de torenmuur gedrukt. Inmiddels zijn deze trekstangen behandeld en de uitgebroken stenen vervangen.

Het opbouwen en huren van een bouwsteiger rondom de toren zou alleen al een kleine middenstandswoning gekost hebben. Zeker door de duur van het project dat door de diverse juridische procedures extra werd vertraagd. De nieuwe eigenaren hebben er echter voor gekozen een speciale "glazenwassergondel" te laten construeren die aan het dak kan worden opgehangen en die de breedte van een travee bestrijkt. Vanuit deze montagebak werden en worden alle werkzaamheden uitgevoerd.

Watertoren
De nieuwe glaspanelen in het reservoirgedeelte.
Watertoren
Een van de nieuwe woningen achter het grote glaspaneel.
Watertoren
De originele trappen worden weer in het interieur opgenomen.
Dit is een artikel uit een serie artikelen over de Watertoren in Assendelft. Deze serie begint met het artikel: Wat hebben Pont du Gard en de watertoren van Assendelft gemeen?
Text: Cees Kingma en Simon Zuurbier - augustus 2005
Beeldmateriaal: Archief Cees Kingma
Tenzij anders aangegeven.
Valid HTML 4.01 Transitional