Flyer vernuftelingen

450 JAAR ZAANSE INDUSTRIE

   Langs de Zaan staan molens, monumentale stoomfabrieken en ultramoderne fabriekscomplexen naast elkaar. Zonder de een was de ander er nooit geweest. Vier eeuwen industriële ontwikkeling zijn hier zichtbaar in een nog altijd levendig industriegebied.

   Jur Kingma beschrijft de ontwikkeling van de Zaanse industrie vanaf haar oorsprong in de windmolens, tot de huidige situatie waarin de fabrieken veelal in handen zijn van multinationals. Het veenlandschap, de internationale handel en nieuwe technieken speelden allemaal een rol in de geschiedenis van de Zaanse industrie, vanaf het eind van de zestiende eeuw tot nu. Indrukwekkend is het enorme scala aan producten wat hier gemaakt werd en wordt. Bekende zaken als schepen en cacao, maar ook minder bekende als rondvaartboten en kunststoffen. De Zaanse families die generaties lang hun bedrijf opbouwden komen natuurlijk aan bod, maar opvallend is dat nieuwelingen hier ook steeds kansen kregen.

   Het rijk geïllustreerde boek bevat veel afbeeldingen die niet eerder in Zaanse publicaties te zien waren. Jur Kingma publiceerde al vele artikelen over de Zaanse industriegeschiedenis. Zijn jarenlang verzamelde kennis in combinatie met nieuw onderzoek hebben geleid tot een toegankelijk boek, waarin de lezer wordt meegenomen op een boeiende reis langs de Zaanse bedrijvigheid van toen en nu.

BESTELLEN:

Stichting Uitgeverij Noord-Holland

bestellen@uitgeverijnoordholland.nl

www.uitgeverijnoordholland.nl

Verkoopprijs:   € 39,95

 

UITVOERING BOEK:

Omvang: 300 pagina's

Formaat: 215 x 280 mm staand

Geheel gedrukt in kleur

Genaaid gebonden in papieren band

Aanvullend materiaal

In het boek was onvoldoende ruimte al het beschikbare materiaal op te nemen. Hieronder vindt u een aantal documenten die het boek verder completeren.

NHD

Het Noordhollands Dagblad besteedde in de editie van zaterdag 13 april 2019 ook heel veel aandacht aan het uitkomen van het boek via het artikel: De Silicon Valley van de windkracht

Stichting Bredenhof

Bredenhofprijs

Vernuftelingen en kooplieden in een bijzonder landschap was een van vijf genomineerden voor de Bredenhofprijs
Op 8 april 2021 maakte de jury de winnaar bekend van de Bredenhofprijs 2019-2020. Een korte introductie van deze prijs en het juryrapport kunt u vinden op: Juryrapport Bredenhofprijs 2021