Studiereizen door Jur Kingma

In maart 2011 bezocht Jur Kingma de Vlaams-Nederlandse dagen voor Industriële archeologie in Brugge en Lichtervelde. In een dit artikel doet verlag van deze bijeenkomst.

In zijn inleiding Van Molenrijk tot Zaanwand gaf hij een korte toelichting op de ontwikkelingen in de Zaanstreek m.b.t. het hergebruik van industriële monumenten.

VNODIA 2011
Zuid Wales

In de zomer van 2010 maakte Jur Kingma een tocht door Ulster, de Ierse republiek, Zuid Wales en de Engelse provincie Hampshire. Heel verschillende gebieden met schitterende natuur, landhuizen en ruïnes van kloosters en kerken maar ook met elk een heel verschillende industriegeschiedenis. In een serie artikelen beschrijf hij vier aspecten van deze reis. Over de linnenindustrie, de scheepsbouw en de whiskey distilleerderijen van Ulster en Ierland, over de zware industrie van Zuid Wales, over nostalgie naar de lokaal spoorwegen (Branchline nostalgia) en over de marinehaven Portsmouth. De serie artikelen volgen hieronder:

In 2009 maakte Jur Kingma een lange reis door Denemarken, Zweden en Finland om industrieel en maritiem erfgoed te bezoeken. In Industrieel en Maritiem Erfgoed in Scandinavië beschrijft hij, aan de hand van een aantal thema's, het erfgoed langs de route. scandinavie
schotland

In de zomer van 2003 maakte Jur Kingma een reis door Schotland. Een groot deel van deze reis ging langs de Schotse kust. Schotland is in Nederland bekend door clans, hooglanden en whisky. Voor de meeste Nederlanders is de maritieme en industriële cultuur van Schotland echter nog onbekend. In Maritiem en industrieel erfgoed in Schotland geeft Jur Kingma een korte introductie van de Schotse industriële en maritieme geschiedenis en voert hij ons langs een aantal mooie voorbeelden uit die recente geschiedenis.

In een vroegere veenkolonie in Duitsland, op de grens met de Nederlandse provincie Groningen, worden, op een zeer oude scheepswerf, zeer moderne en luxe cruiseschepen gebouwd. In Torenhoge varende luxe in een voormalig arm veengebied beschrijft Jur Kingma de tewaterlating van zo'n zeekasteel en gaat in op wat de Zaanstreek er misschien van zou kunnen leren. Studiereizen
foto studiereizen In Erzbahn-Emscherbruch doet Jur Kingma verslag van zijn fietstocht over een ertsspoorweg langs industriële monumenten in het Ruhrgebied.
Monumenten van bedrijf en techniek in Noordoost Engeland. Jur Kingma reist door “Het land van steenkool, spoorwegen en stoomlocomotieven”. In een inleiding bij dit reisverslag beschrijft hij de historie van dit gebied. foto studiereizen
foto studiereizen Industriële monumenten in Brussel Vlaams Nederlandse Ontmoetingsdagen voor Industriële Archeologie door Jur Kingma.
In Industriële Archeologie in het Noorden beschrijft Jur Kingma zijn ervaringen in Duitsland (Hamburg) en Noorwegen (Oslo). foto studiereizen
Redactie: Cees Kingma Valid HTML 4.01 Transitional